Jak Maitake snižuje lipidy v krvi?

Maitake (Grifola frondosa, Trsnatec lupenitý) je dřevokazná houby a trsnatou plodnicí, která může být až 50 cm široká. Díky tomu může mít i váhu nad 20 kg. Maitake nalezneme u bazí listnatých stromů, nejčastěji dubů, ale také na pařezech. V kulinářství se užívá jako dochucovadlo, po usušené a rozdrcení se v malém množství přidává k pokrmům. Krom využití v kuchyni je zvlášť v Asii, díky tradiční čínské medicíně, známá jako „léčivka“. Mnoho studií potvrzuje účinnost Maitake. Je známé, že dokáže modulovat aktivitu imunitního systému, ničit rakovinné buňky, regulovat hladinu cukrů a také cholesterolu. To potvrzuje i takto studie.

Zvýšenou hladinou lipidů v krvi trpí velmi mnoho lidí, ačkoli nebolí, může mít vážné následky. Cholesterol se usazuje v cévách, tedy rozvíjí se ateroskleróza, zvyšuje se riziko srdečních i mozkových infarktů, zvýšeného krevního tlaku, poškození jater atd.

Autoři využili ke své studii krysy, které krmily vysokocholesterolovou dietou, aby se u nich zvýšila hladina tuků v krvi. Části krys podávali Maitake, aby zjistili, zda tato houba ovlivňuje metabolismus a využití tuků. Nejprve ověřili, zda u krys skutečně došlo k snížení cholesterolu, triglyceridů a LDL, což se u krys, které Maitake užívaly, na rozdíl od Maitake neléčených krys, stalo. Dále se soustředili na mechanismy, jakými Maitake lipidy v krvi snižuje. Sledovali aktivitu enzymů, které mají co do činění s lipidy a jejich metabolismem. Ukázalo se, že došlo ke snížení aktivity enzymů, které stojí za syntézou cholesterolu a triglyceridů v organismu, snížil se také přestup tuků ze střeva, a naopak se zvýšila aktivita enzymů, které lipidy katabolizují, mají na ně „rozkladný“ vliv a tuky jsou využívány jako zdroj energie.

Prokázali tedy, že Maitake chrání před rozvojem aterosklerózy díky snížení hladiny lipidů v krvi.

Ding Y, Xiao C, Wu Q, Xie Y, Li X, Hu H, Li L. The Mechanisms Underlying the Hypolipidaemic Effects of Grifola frondosa in the Liver of Rats.Front Microbiol. 2016 Aug 3;7:1186.

 

Galerie k příspěvku

Přidejte komentář