Maitake bojovník s volnými radikály

Maitake bojovník s volnými radikály

Kyslík a oxidace je velmi důležitý proces, je zdrojem energie, je palivem pro biologické procesy. Ovšem pokud dojde k nekontrolované produkci radikálů odvozených od kyslíku, může dojít k poškození tkání, buněk a jejich DNA. Tento stav může vyústit v degenerativní onemocnění, nádorové bujení, aterosklerózu atd. Mezi volné kyslíkové radikály patří např. superoxid O2•-, hydroxylový radikál – HO , peroxyl – ROO, alkoxyl – RO, hydroperoxyl – HO2 .

Tělo má prostředky, jak neutralizuje volné radikály, ale tyto mohou být při přebytku volných radikálů vyčerpány. Je tedy důležité tělu antioxidanty dodávat zvnějšku. Důležitými antioxidanty jsou např. vitamíny, hlavně C a E, spousta sloučenin nacházejících se v rostlinách, ale i houbách, např. flavonoidy, fenoly, kurkumoidy; minerální prvky...

Maitake je významnou houbou využívanou hlavně v Japonsku a Číně. Její bioaktivní složky působí proti mnoha nemocem, mají protirakovinný efekt, posilují imunitu, dokáží zastavit replikaci viru HIV, snižují krevní cukry a tuky aj.

Krom zmíněných vlastností je důležitým faktem i to, že Maitake je silným antioxidačním činidlem, neutralizuje volné radikály. Tím zpomaluje proces stárnutí a zabraňuje vzniku mnoha nemocí.

V citovaném pokusu byly použity extrakty vodné (ze studené i horké vody) a etanolové.

V nich byly nalezeny komponenty, které mají antioxidační vlastnosti jako např. fenoly, flavonoidy, tokoferol (vitamín E), kyselina askorbová, beta karoten. Jednotlivé extrakty se lišily ve svém složení. Vodný roztok obsahoval vitamín C, zatímco beta karoten v něm detekován nebyl. Stejně tak alfa tokoferol byl k nalezení hlavně v etanolovém extraktu.

Důležitou součástí extraktů jsou flavonoidy, které umějí vychytávat volné radikály, podporují chelataci kovů a udržují aktivní tělu vlastní antioxidanty ‒ glutation, superoxiddismutázu…

Fenoly jsou také silným antioxidačním činidlem a vodný roztok jich obsahoval více než ten etanolový.

Ze složení extraktů je tedy patrné, že obsahují látky, které mají antioxidační účinky, což se také projevilo v jednotlivých testech.

Antioxidační vlastnosti byly testovány dle jejich schopností být donorem elektronu, dle jejich redukční kapacity. Redukční kapacita byla výraznější u vodného extraktu, jak se předpokládala díky vysokému podílu fenolů, než u etanolového.

V případě vychytávacích schopností byl použit 1,1-difenyl-2-pikrylhydrazylový radikál. Všechny typy extraktů byly v jeho neutralizaci úspěšné. Nejvíce pak etanolový extrakt. V případě neutralizace superoxidového aniontu byl nejúspěšnější extrakt připravovaný v horké vodě.

Všechny využité extrakty tedy obsahují složky, které jsou schopné zmírnit oxidační stres provázející mnoho pochodů v těle. Každý extrakt pak s různou úspěšností dle složek, které v něm byly obsaženy.

Zdroj:

Jan-Ying Yeh, Li-Hui Hsieh, Kaun-Tzer Wu, Cheng-Fang Tsai. Antioxidant Properties and Antioxidant Compounds of Various Extracts from the Edible Basidiomycete Grifola Frondosa (Maitake). Molecules 2011, 16(4), 3197-3211;

 

 

Galerie k příspěvku

Přidejte komentář