Reishi a alkohol

Reishi (Ganoderma lucidum)patří mezi nejvýraznější medicinální houby. Díky svému složení je v čínské medicíně využívána k léčbě mnoha zdravotních neduhů. Vlastnosti této houby studuje i klasická medicína. Ověřila, že Reishi má imunomodulační, protiinfekční, protinádorové, hypolipidemické, antioxidační účinky.

Tato studie zkoumá antioxidační vlastnosti Reishi, zda tímto účinkem může ochránit před poškozením neuronů při požívání alkoholu, zda je tedy neuroprotektivní.

Je známé, že dlouhodobé nadužívání alkoholu má velmi negativní vliv na jaterní tkáň, způsobuje zprvu fibrózu, která může přejít v jaterní cirhózu. Je také příčinou vzniku degenerativních změn na mozku, které jsou způsobeny jeho atrofií.

Ke studii byly vybrány krysy, které byly rozděleny do 3 skupin, aby bylo možné porovnat výsledky a určit vliv Reishi. Jedna ze skupin krys dostávala 6 dní v týdnu Reishi před samotným podáním alkoholu a v podávání Reishi se pokračovalo další 3 týdny po expozici alkoholu. Další skupina dostala pouze alkohol a poslední vodu.

Pro posouzení výsledků byla použita magnetická spektroskopická rezonance mozku, mozkové kůry a fosforová magnetická spektrometrická rezonance jater. Také byly prováděny krevní odběry a histologické vyšetření odebraných vzorků.

Malá konzumpce alkoholu nepoškozuje mozek ani játra zvířat, ale v případě konzumování alkoholu po 20 dní se projevily histologicky viditelné změny na jaterním parenchymu. Navíc došlo ke změnám v mozku, a to vinou sníženého energetického zásobení mozku, vlivem alkoholu se také snižuje koncentrace inhibičních neurotransmiterů, ale zvyšuje koncentrace laktátu. Tyto změny se neobjevují u myší, které dostávaly Reishi a alkohol. Je tedy jasné, že vodná suspenze Reishi působí jako prevence před poškozením mozku a jater alkoholem.

Shevelev OB, Akulov AE, Dotsenko AS, Kontsevaya GV, Zolotykh MA, Gerlinskaya LA, Veprev SG, Goryachkovskaya TN, Zhukova NA, Kolchanov NA, Pel'tek SE, Moshkin MP. Neurometabolic Effect of Altaian Fungus Ganoderma lucidum (Reishi Mushroom) in Rats Under Moderate Alcohol Consumption.Alcohol Clin Exp Res. 2015 Jul;39(7):1128-36.

 

Galerie k příspěvku

Přidejte komentář